HvA DLWO.

Sinds kort werkt de opleiding CMD op de Hogeschool van Amsterdam met een Sharepoint in de Digitale Leer- en Werk Omgeving (DLWO). Tijdens deze opdracht voor het vak ‘Evidence Based Design’ had ik de taak om met een medestudent te testen waar DLWO wel en niet goed functioneert voor studenten van de opleiding, en een advies uit te brengen hoe deze ervaring verbeterd kan worden.

HvA DLWO

Opdracht

Tijdens deze opdracht voor het vak ‘Evidence Based Design’ had ik de taak om met een medestudent te testen waar DLWO wel en niet goed functioneert voor studenten van de opleiding, en een advies uit te brengen hoe deze ervaring verbeterd kan worden.

HvA DLWO

De Digitale Leerweg Omgeving (DLWO) is een flexibele webomgeving met allerlei tools en functies die het leren, doceren, onderzoeken en werken ondersteunen. Standaard zijn wiki’s, blogs, video conferencing, gedeelde white boards, inleverboxen, takenlijsten en discussieplatforms beschikbaar. Als docent, student en medewerker kun je zelf bepalen welke voorzieningen je wilt gebruiken.

Onderzoek

Tijdens dit project zijn er usability testen uitgevoerd in het usability lab van het Theo Thijsenhuis. Het nieuwe DLWO moet het toegangspunt worden van onder andere de CMD opleiding. Het doel van deze testen was dat de fouten in de informatie flow, interface design en architectuur beter zichtbaar konden worden gemaakt.
Bij deze usability testen zijn vier respondenten gebruikt afkomstig uit alle fases van de CMD opleiding (Propedeuse, V1, V2, Afstudeer). Deze respondenten zijn gevraagd naar hun mening, wat verbeterd kan worden en of ze afwisten van andere toegangspunten binnen DLWO.

Usability Onderzoek

Tijdens de usability testen zijn er technieken gebruikt die de kwaliteit van de resultaten betrouwbaarder maken zodat er doeltreffender en betere conclusies getrokken konden worden.
De testpersonen waren allen afkomstig van de CMD afdeling en werden allen gedurende de +- 20 minuten durende testperiodes, in het test lab van het Theo ThijssenHuis vooraf bedachte scenario’s voorgelegd die betrekking hadden tot de DLWO website. Voorafgaande aan de testen werd een instructie gegeven aan de respondenten en enkele vragen gesteld die zorgden voor meer achtergrond informatie.
Bij iedere test is gebruik gemaakt van een microfoon en een ingebouwde webcam die de gezichtsuitdrukking van de en oogbewegingen van de testpersonen opneemt. Gedurende de testen werden alle bevindingen door een observant in een andere kamer genotuleerd en ook zijn alle gemaakte opnames nogmaals geanalyseerd.

Advies

Over het algemeen vonden alle participanten DLWO niet goed tot slecht werken en ook niet duidelijk genoeg. Iedere respondent vond het oude intranet overzichtelijker en prettiger om mee te werken. Dit advies is middels een adviesrapport en presentatie uitgebracht aan de HvA.

De test heeft o.a. volgende punten geïdentificeerd een paar kleine voorbeelden hiervan:

  • Het is onduidelijk voor een gebruiker wat de mogelijkheden van DLWO zijn.
  • DLWO is nog niet duidelijk genoeg te veel content zonder proximity en duidelijke scheiding.
  • Er mist een rode draad waardoor, er weinig verband is tussen de andere platformen zoals Moodle en het intranet.

Tasks

  • Interaction Design
  • Project Management
  • Usability Testing
  • UX Design
  • Advising